MIGRANTSKA SITUACIJA

Migrantska kriza manja u odnosu na prošlu godinu, kao i broj smrtnih slučajeva

UN-ova Agencija za migracije (IOM – International Organization for Migration) izvještava da je 115.109 migranata, uključujući i izbjeglice, ušlo u Evropu morskim putem do 2. avgusta 2017. godina, od kojih je 83 posto stiglo u Italiju, dok je ostatak pristigao u Grčku, Kipar i Španiju. Taj broj migranata je značajno manji u poređenju sa 261.228 zabilježenih slučajeva, zaključno sa 2. avgustom 2016. godine.

Terenski ured IOM-a u Rimu, prema zvaničnoj statistici talijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, izvještava da je u Italiju, putem mora, pristiglo 95.215 migranata, što je za 2.73% manje u odnosu na prošlu godinu. Migracija prema Italiji smanjena je sredinom ljeta, a zabilježen je i manji broj smrtnih slučajeva (skoro polovina u poređenju sa statistikama iz 2015. i 2016. godine).

Talijanske vlasti su ove sedmice objavile i spisak od deset zemalja iz kojih dolazi najveći broj migranata kojeg predvodi Nigerija, a slijede je Bangladeš, Gvineja, Obala Slonovače i Mali. Bangladeš, Obala Slonovače i Maroko su zemlje iz kojih je zabilježeno znatno povećanje broja migranata u Italiju. Zemlje iz kojih dolazi manje migranata su Eritreja (broj smanjen za više od 50%), te Nigerija, Sudan i Gambija.

Flavio Di Goacomo, iz IOM-a, dalje navodi da je broj migracija u Italiju tokom mjeseca jula iznosi 11.461, što predstavlja smanjenje od više od 50% u poređenju sa podacima iz jula 2016. godine (23.552).

IOM-ov ured u Atini izvještava da su 73 migranta, uključujući i izbjeglice, dospjela na različite lokacije u Grčkoj (Lesbos, Rodos, Magistri) između 31. jula i 2. avgusta. Ukupan broj dolazaka migranata putem mora u Grčku do 2. avgusta 2017. godine iznosi 11.353 migranata, što predstavlja ogromno smanjenju u poređenju  sa brojkama iz prošle godine (160.515).

Broj smrtnih slučajeva među migrantima na Mediteranu iznosi 2.397, ujedno predstavlja i smanjenje u odnosu na period prethodne godine. Ipak, ova godina predstavlja četvrtu godinu zaredom u kojoj broj smrtnih slučajeva migranata iznosi preko 2.350 osoba.

Širom svijeta, Projekat nestalih osoba (MMS) dokumentirao je 3.408 smrtnih slučajeva do 2. avgusta 2017. godine, na regiju Mediterana otpada 2/3 žrtava.

Među posljednjim zabilježenim slučajevima smrti migranata obuhvata: devet mrtvih na meksičko-američkoj granici (jedna osoba utopila se u rijeci Rio Bravo, dok je sedam beživotnih tijela pronađeno u okrugu Pima, Arizona, SAD), 9 mrtvih u mediteranskoj regiji (osam tijela pronađeno na libijskoj obali, te jedno tijelo pronađeno južno od Tarifa, Španija), te šest smrtno stradalih u Centralnoj Americi (jedna osoba stradala je u nesreći voza u Oaxacai, jedna u nasilnom incidentu u Chiapasu, te u slučaju prevrtanja broda u Nikaragvi, gdje je jedno tijelo pronađeno, dok se za trima još traga).

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail