Uncategorized

Kina špijunira SAD

Podignuta optužnica za pripadnika mornarice SAD-a, optuženog da je špijunirao za Kinu

Dana 09.04.2016. godine, Brock Vergakis, reporter Virginian-Pilot-a, objavio je priču o optužbi protiv oficira mornarice SAD-a koji se još nalazi u pritvoru u mornaričkoj bazi Navy Consolidated Brig Chesapeake u Virginiji.

Dan poslije, znači 10. aprila, urednik USNI News-a, Sam LaGrone bio je prvi koji je identifikovao oficira američke vojske, kao LT Cmdr. (nadoručnik) Edwad Lin.  O ovom slučaju je takođe pisao i Hodge Seck, na stranici Military.com, inače Lin je optužen za špijunažu, pokušaj špijunaže ni neovlaštenu komunikaciju privilegovanih informacija koje se odnose na nacionalnu odbranu, te za štićenje prostitutke. Inače nadporučnik Lin je porijeklom sa Tajvana, koji je kao azijska država poznati oponent Kini.

Ovaj slučaj je izazvao interes ne samo sigurnosnih struktura u SAD-u, nego je skrenuo pažnju i na eventaulne druge špijunske aktivnosti koje su stalno prisutne među najmoćnijim državama svijeta. Od špijunaže nisu zaštićeni ni saveznici, koji u potrebi za informacijama, zaborave o kodeksima i sporazumima o saradnji u  oblasti odbrane i sigurnosti, te često u svojim djelovanjima pređu tu zamišljenu crtu, te se međusobno špijuniraju. Takav je slučaj bio sa prisluškivanjima mobilnih telefona, presretanjem elektronske pošte i drugih podataka koji se prenose elektornski. Ipak najnoviji slučaj u američkoj vojsci pokazuje da se obavještajne zajednice ne odriču klasičnih metoda špijunaže I obavještajnog rada, ubacivanjem tzv. “krtica” u vojne snage ili u političke structure države koja je predmet interesa.

Kompletnu optužnicu možete pročitati ovdje.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail