SIGURNOST

Gutterres: Nesigurnost je u porastu i mi moramo djelovati zajedno

Obraćajući se na godišnjem skupu svjetskih lidera u sjedištu Ujedinjenih nacija, 19. septembra 2017. godine, generalni sekretar António Guterres istakao je nekoliko prijetnji – uključujući nuklearnu opasnost, klimatske promjene i tekuće sukobe – koji se moraju prevazići kako bi se stvorio bolji svijet za sve.

“Mi smo svijet kao cjelina, i moramo biti u miru”, rekao je g. Guterres dok je predstavio svoj godišnji izvještaj o radu Organizacije prije otvaranja sedamdeset druge opšte rasprave Generalne skupštine UN, u kojoj su šefovi država i vlada i drugi visoki predstavnici iz cijelog svijeta razgovaraju o ključnim globalnim pitanjima.

Potom je naglasio da se svijet trenutno bori sa povećanom razinom: nesigurnosti, nejednakosti, širenja konflikta, klimatskih promjena, fragmentiranja društava i polariziranjem političkih diskursa.

Šef UN-a je naglasio da su globalne zabrinutosti zbog nuklearnog oružja na kraju najviše, u periodu od kraja hladnog rata zbog provokativnih nuklearnih i raketnih testova Demokratske Narodne Republike Koreje.

“Rješenje mora biti političko. Ovo je vrijeme za državnu upravu. Ne smijemo da spavamo dok idemo u susret ratu”, upozorio je Guterres, jer razgovor ispunjen gnjevom, može dovesti do pogubnih nesporazuma.

O terorizmu, generalni sekretar je naglasio potrebu za adresiranjem korijena radikalizacije. “Nije dovoljno da se borimo protiv terorista na bojnom polju”, naglasio je Guterres.

Naglašavajući potrebu za “rastom diplomatije u današnjici” i “iskorakom ka prevenciji sukoba za sigurnije sutra”, rekao je da je moguće preći sa rata na mir i od diktature do demokratije. Samo politička rješenja mogu donijeti mir neriješenim sukobima u Siriji, Jemenu, Južnom Sudanu, Sahelu, Afganistanu i drugdje. Zbog toga je najavio stvaranje savjetodavnog odbora na visokom nivou za medijaciju, dodao je on.

O situaciji u Mijanmaru, Guterres je rekao da vlasti azijske države moraju okončati vojne operacije u državi Rakhine, omogućiti nesmetan humanitarni pristup i riješiti žalbe muslimana Rohingya, čiji je status već dugo vremena neriješen.

Na kraju, Guterres je naveo da sigurna migracija ne može biti ograničena na globalnu elitu i naglasila potrebu da se više učini u suočavanju sa izazovima migracije. Izbjeglice, raseljena lica i migranti nisu problem; problem leži u sukobu, progonu i beznadežnom siromaštvu.

Da bi se suočio sa ovim izazovima, rekao je da UN pokrenuo inicijativu za spostvenu reformu.

Posmatrajući sjednicu Generalne skupštine, rekao je da UN-u potreban, i da je “multilateralizam važniji nego ikad” kada postoje konkurentni interesi, pa čak i otvoreni sukob.

“Mi sebe nazivamo međunarodnom zajednicom; moramo djelovati kao jedan “, zaključio je on.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail