CYBER

EUROPOL upozorava: Terorističke grupe nastavljaju zloupotrebu društvenih mreža

Europol-ova peta godišnja procjena prijetnji za organizovani kriminal (IOCTA), predstavljena je danas na konferenciji u Singapuru, koja je organizovana od strane INTERPOL- a i Europol-a. Navedena procjena se tiče  kibernetičkog kriminala, te pruža jedinstvenu stavku o sprovođenju zakona o prijetnjama i ključnim događajima u oblasti kibernetičkog kriminala u protekloj godini. Takođe opisuje predviđenanja budućih prijetnji i predlaže preporuke organima za sprovođenje zakona u Evropi kako bi se adekvatno suprostavili sigurnosnim izazovima u cyber prostoru.

Cilj ove procjene je vrlo jasan, a to je da spriječi cyber-kriminalce da budete njihova sljedeća žrtva.

Kriminalitet u mračnom prostoru (dark web)  obuhvata više oblasti i uključuje široku dijapazon kriminalnih usluga. Stoga, efikasne protivmjere zahtijevaju pravovremene, adekvatne, koordinirane, unakrsne odgovore, uključujući istraživače i praktičare sa različitim ekspertizama.

Cyber-kriminalci usvajaju kreativne i nove tehnike za ciljanje svojih žrtava izuzetno brzim tempom i stalno traže metode za izbjegavanje sankcionisanja. Da bi policijske snage bile korak ispred cyber-kriminalaca, sprovođenje zakona trebalo bi da bude usmjereno na cyber kriminalce koji nude razne vrste usluga za različite cyber-napade ili proizvode kako bi se otežalo nižerangiranim cyber-kriminalcima da izvode napade visokog nivoa.

Takođe, terorističke grupe nastavljaju zloupotrebljavati online platforme i društvene mreže distribuirajući propagandni materijal radi regrutacije novih članova, prikupljanja finansijskih sredstva i organizacije napada. Pri tome, te grupe koriste legitimne usluge (npr. hosting usluge i preuzimanje dostupne platforme za društvene medije) i nastavljaju da inovativnim pristupom u svom djelovanju izbjegnu razotkrivanje, a nadalje razvijaju svoje tehničke mogućnosti i prikupljaju sredstva preko kriptovaluta.

Iako stručnjaci smatraju da je potpuno nemoguće iskorijeniti terorističku propagandu na internetu, moguće je minimizirati njen uticaj.

Uzimajući u obzir sve faktore koji imaju uticaja na ovu problematiku, Europol-ova procjena predlaže sljedeće da preventivne aktivnosti idu u dva pravca, koji su međusobno povezani:

  1. Fokusirati se na suprostavljanje online propagande i operacije regrutovanja terorističkih grupa, što će zahtijevati usko povezanu koordinaciju i dijeljenje informacija među policijskim strukturama, kao i unaprijeđenje saradnje sa privatnim sektorom.
  2. Fokusirati se sposobnost određene grupe da izvrši cyber napad.

Dvije strategije recipročno uvećavaju obostrani uticaj kroz ometanje terorističke propagande će doći do suzbijanja pristupa stručnim ljudskim resursima od strane terorističkih grupa, a ujedno smanjiti mogućnost finansiranja i i pristupa internet alatima.

Da bi se adekvatno svaki građanin Evrope zaštitio od uticaja ekstremističkih i terorističkih grupa, potrebno je realizovati kampanje za podizanje svijesti kako bi se naglasio obim cyber kriminala i sigurnosnih prijetnji koje vrebaju u cyber prostoru.

Centar za društveno istraživanje Global Analitika kontinuirano doprinosi podizanju svijesti mladih od opasnosti koje vrebaju u cyber prostoru. U dosadašnjem periodu realizovali smo mnogobrojne projekte uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva civilnih poslova BiH, sa ciljem prevencije nasilja na internetu, kao i prevencije nasilja na internetu za studente Franjevačkog studentskog doma. Pored rada na terenu, saradnici i članovi Global Analitike daju doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada po pitanju nasilja na internetu i online radikalizacije, kroz objavu stručnih članaka i naučno-istraživačkih radova na eminentnim međunarodnim konferencijama.

Ovim putem pozivamo i druge nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini da nam se pridruže da zajednički djelujemo preventivnim aktivnostima protiv cyber prijetnji kroz edukaciju djece i mladih o ovoj temi.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail