CYBER

EUROPOL identifikovao više od 900 online instalacija terorističke propagande

Procjene koje je radila Global Analitika, a vezano za online kriminal, kao i online radikalizaciju i online propagandu sa terorističkim sadržajima, su ukazivale da se taj trend nastavlja u svijetu, pa tako i u BiH. Posljednje aktivnosti koje poduzima EUROPOL, kao i neke nacionalne sigurnosne agencije, jasno ukazuju na veliki značaj koji oni daju praćenju i borbi protiv ove vrste sigurnosne prijetnje.

EUROPOL-ova internetska referentna jedinica za Evropsku uniju (EU IRU) je 14. i 15. marta 2018. godine zajedno sa stručnjacima iz nacionalnih referentnih jedinica Belgije, Francuske, Holandije, Slovenije i Velike Britanije, identifikovala preko 900 predmeta brendirane terorističke propagande. Pregledani su sadržaji na sljedećim platformama: WordPress, blogging servis i VideoPress, video hosting servis za WordPress stranice. Cilj ove intenzivne kampanje je bila identifikacija brendirane terorističke propagande radi daljnjeg pregleda i eventualnog uklanjanja.

Tokom ove aktivnosti specijalizovane jedinice za sprovođenje zakona izvršile su kvalitativnu procjenu detektovanog sadržaja, naglašavajući nove oblike sa terorizmom povezanih osoba, koji zloupotrebljavaju online platforme i promovišu sadržaj koji je namjenjen za radikaliziranje, regrutovanje i propagiranje terorističkih sadržaja i eventualnih aktivnosti.

Ova koordinirana akcija protiv online terorističke propagande uglavnom se fokusirala na online produkciju terorističkih materijala od strane medija povezanih sa tzv. “Islamskom državom” i “Al Kaidom”. Među pomenutim predmetima su propagandni video zapisi i web stranice koje glorifikuju ili podržavaju terorizam i ekstremizam. Konačno uklanjanje pomenutog materijala je volonterska aktivnost uključenih platformi, uzimajući u obzir njihove stanje i uslove. Nacionalne referentne jedinice i EU IRU sarađuju sa platformama da ograniče dostupnost online sadržaja koji promoviše terorizam ili podstiče nasilje.

EUROPOL promoviše koordinirani pristup borbi protiv terorističke propagande na internetu. Slična zajednička akcija, koja uključuje države članice EU i online industrijske partnere, nastaviće se redovno organizovati.

Nažalost, kao što je Global Analitika već navodila u svojim analizama, kao i godišnjoj analizi stanja sigurnosti u BiH, iz perspektive nevladinog sektora, činjenica da BiH nije članica EU, umnogome utiče i na kapacitet i sposobnost BiH da se nosi sa ovakvim sigurnosnim izazovima. Takođe, nepotpisivanje memoranduma o uspostavljanju kontakt-tačke za saradnju između Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a, zbog političkih uslovljavanja bh. policijskih agencija, BiH gubi ne samo u sigurnosnom nego i u svakom drugom smislu. Potpisivanje je otkazano u januaru 2018. godine, zbog nemogućnosti postizanja dogovora policijskih agencija o lokaciji kontakt-tačke.

Podsjećamo, 31. avgusta 2016. godine ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i direktor Ureda Evropske policije Rob Wainwright potpisali su u Sarajevu Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji BiH i EUROPOL-a. Nakon toga BiH je trebala uputiti svog oficira za vezu u sjedište EUROPOL-a u Haagu te ovdje formirati kontakt-tačku preko koje će EUROPOL kontaktirati s BiH.  Na žalost, BiH oš nema ni tačku ni oficira.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail